monstery_rosliny_domowe
Monstery
Monstera to rodzaj niezwykle oryginalnych pnączy pochodzących z Meksyku i występujący w lasach tropikalnych. Znanych jest około 50 czystych gatunków. I chociaż w naszej strefie klimatycznej monstera jest uznawana za piękną rośliną doniczkową, idealnie nadającą się do uprawy w mieszkaniach, to w naturalnych warunkach występuje przeważnie jako nadrzewny epifit. Monstera dziurawa wytwarza olbrzymią masę grubych korzeni powietrznych, które sięgają aż do podłoża i często się w nim zagłębiają. Jest też uznawana za cenioną rośliną użytkową, ze względu na jadalne owocostany (smakiem przypominające mieszankę ananasa i banana), Natomiast z korzeni powietrznych monstery lokalna ludność wytwarza sznury i kosze. Tkanki monstery zawierają sok mleczny, który zawiera duże ilości szczawianu wapnia chroniącego rośliny przed zjadaniem przez roślinożerców np. ślimaki.
Wymagania monstery:
Monstera jest pnączem mało wymagającym jeżeli chodzi o warunki uprawowe. Świetnie sprawdzi się w amatorskiej uprawie ze względu na duże spektrum adaptacyjne. Optymalna temperatura do uprawy monstery to 20 stopni C, ale jest w stanie całkiem dobrze przystosować się do zakresu od 15 do 30 stopni. Wymagania monstery nie są duże. Wykazuje ona dużą tolerancję względem światła, znosi suche powietrze a nawet kurz-w zakładach produkcyjnych. Monstera nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Podstawą jest przesadzanie rośliny do nowego podłoża. Czynność tę w przypadku młodych roślin, najlepiej wykonywać raz do roku w okresie wiosennym. W późniejszym etapie rozwoju, kiedy rośliny osiągają już znaczne rozmiary, przesadzamy raz na 2-3 lata.