monstery_rosliny_domowe

Strona ta zawiera informacje o Monsterach dla osób zainteresowanych ich pielęgnacją i uprawą

Login Form

monstery_rosliny_domowe

Uprawa i ciekawostki

Monstera dziurawa pochodzi z Meksyku i Panamy. Jest jedną z najbardziej efektownych roślin doniczkowych.

Monstera ma charakterystyczny rozkrzewiony pokrój, rośnie w górę przy pomocy korzeni przybyszowych. Po około 8 latach może osiągnąć nawet 250 cm wzrostu. Dlatego, aby uniknąć jej płożenia, należy zapewnić podpory pod pnącza zrobione, np.: z palików owiniętych mchem lub palików z włókna kokosowego. Młode liście monstery mają kształt serca i nie mają charakterystycznych dziur. Takie ozdobne liście pojawiają się dopiero podczas wzrostu rośliny. Liście u dorosłej monstery mogą być bardzo duże i osiągać nawet 60 cm średnicy.

Światło:

Monstera dziurawa jest rośliną mało wymagającą i tolerancyjną, jeżeli chodzi o warunki. Rośnie nawet w miejscach zacienionych, dlatego bardzo często jest ozdobą mieszkań i biur.

Monstera dziurawa nie lubi bezpośredniego nasłonecznienia. Powinna znajdować się w odległości minimum 2 metrów od okna, w miejscu, gdzie nie będzie narażona na przeciągi i chłód z okna. Jeżeli monstera stoi w złym miejscu, jej liście będą małe i bez charakterystycznych wcięć, a łodygi staną się gibkie.

Podłoże:

Monstera bardzo dobrze rośnie w przepuszczalnym torfowym podłożu.

Podlewanie i zraszanie:

Monstera powinna być podlewana dopiero wtedy, gdy ziemia w doniczce przeschnie. Latem podlewa się ją mniej więcej raz w tygodniu, natomiast zimą raz na dwa tygodnie.

Gdy roślina zostanie przelana, dolne liście stają się żółte i brunatnieją.

Monstera lubi zraszanie miękką wodą. Należy to robić 2 razy w tygodniu. Dodatkowo roślina ta powinna być również przecierana wilgotną szmatką, aby pozbyć się kurzu.

Temperatura i wilgotność:

Optymalna temperatura dla monstery to 19 – 24 st. C. Zbyt niska temperatura w pomieszczeniu, w którym znajduje się monstera, powoduje występowanie ciemnych plam na liściach.

Zimą temperatura nie powinna być niższa niż 14 st. C, a dodatkowo w okresie zimowym roślina nie powinna stać blisko kaloryfera.

Ciekawostka:

Ciekawostką jest to, że jej kolby owocostanów są jadalne i smakują jak ananas. Z soku z monstery robione są również napoje oraz wina musujące. Jednak w warunkach domowych kwitnienie monstery zdarza się bardzo rzadko.

 

 

Monstery

Monstera to rodzaj niezwykle oryginalnych pnączy pochodzących z Meksyku i występujący w lasach tropikalnych. Znanych jest około 50 czystych gatunków. I chociaż w naszej strefie klimatycznej monstera jest uznawana za piękną rośliną doniczkową, idealnie nadającą się do uprawy w mieszkaniach, to w naturalnych warunkach występuje przeważnie jako nadrzewny epifit. Monstera dziurawa wytwarza olbrzymią masę grubych korzeni powietrznych, które sięgają aż do podłoża i często się w nim zagłębiają. Jest też uznawana za cenioną rośliną użytkową, ze względu na jadalne owocostany (smakiem przypominające mieszankę ananasa i banana), Natomiast z korzeni powietrznych monstery lokalna ludność wytwarza sznury i kosze. Tkanki monstery zawierają sok mleczny, który zawiera duże ilości szczawianu wapnia chroniącego rośliny przed zjadaniem przez roślinożerców np. ślimaki.

 

Wymagania monstery:

Monstera jest pnączem mało wymagającym jeżeli chodzi o warunki uprawowe. Świetnie sprawdzi się w amatorskiej uprawie ze względu na duże spektrum adaptacyjne. Optymalna temperatura do uprawy monstery to 20 stopni C, ale jest w stanie całkiem dobrze przystosować się do zakresu od 15 do 30 stopni. Wymagania monstery nie są duże. Wykazuje ona dużą tolerancję względem światła, znosi suche powietrze a nawet kurz-w zakładach produkcyjnych. Monstera nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Podstawą jest przesadzanie rośliny do nowego podłoża. Czynność tę w przypadku młodych roślin, najlepiej wykonywać raz do roku w okresie wiosennym. W późniejszym etapie rozwoju, kiedy rośliny osiągają już znaczne rozmiary, przesadzamy raz na 2-3 lata.

 

 

Witaj na mojej stronie

Witaj!

Skoro widzisz ten komunikat, to znaczy, że właściciel tej strony uruchomił ją, lecz jeszcze nie dokonał zamieszczenia swoich treści. Zapewne uczyni to niebawem.

Strona jest oparta na popularnym cms-ie Joomla, zainstalowanym na darmowym hostingu PRV.PL

Zakładając konto na darmowym hostingu PRV.PL otrzymujesz możliwość automatycznej instalacji Joomli. Jest to bardzo przydatna funkcjonalność, gdyż nie musisz się martwić o konfigurację parametrów, np. połączenia z bazą danych - po prostu wykonujesz kilka kliknięć i w ciągu kilku sekund na Twojej stronie pojawia się działający skrypt Joomla, a Ty otrzymujesz dostęp do panelu administratora, gdzie Twoim zadaniem jest jedynie zamieszczenie treści na swojej stronie.

Zobacz jakie to proste >>

Do wyboru otrzymujesz także pakiet kilkunastu szablonów graficznych o różnorodnej tematyce, dzięki czemu możesz wybrać odpowiednią szatę graficzną dla Twojej strony. Szablony i sama Joomla są dostosowane do obsługi urządzeń mobilnych, zatem Twoja strona będzie poprawnie wyświetlana na każdym urządzeniu, od smartfona z wyświetlaczem 4 cale, poprzez tablety, laptopy, komputery (np. z monitorami 20-24 cale), aż po telewizory o przekątnej 50".

Te i inne funkcjonalności otrzymujesz ZA DARMO! Bez ukrytych zapisów mówiących, że dotyczy to np. kilku dni lub miesięcy.

PRV.PL to marka darmowych usług hostingowych, która działa nieprzerwanie od roku 2000. Pomimo tak odległych początków, rozwijamy się i idziemy z duchem czasu - czy wiecie, że jako pierwszy darmowy hosting udostępniliśmy możliwość uruchamiania skryptów w PHP7? 

Poczytaj więcej o naszych usługach hostingowych >>

 

 

 

Monstery

Monstera to rodzaj niezwykle oryginalnych pnączy pochodzących z Meksyku i występujący w lasach tropikalnych. Znanych jest około 50 czystych gatunków. I chociaż w naszej strefie klimatycznej monstera jest uznawana za piękną rośliną doniczkową, idealnie nadającą się do uprawy w mieszkaniach, to w naturalnych warunkach występuje przeważnie jako nadrzewny epifit. Monstera dziurawa wytwarza olbrzymią masę grubych korzeni powietrznych, które sięgają aż do podłoża i często się w nim zagłębiają. Jest też uznawana za cenioną rośliną użytkową, ze względu na jadalne owocostany (smakiem przypominające mieszankę ananasa i banana), Natomiast z korzeni powietrznych monstery lokalna ludność wytwarza sznury i kosze. Tkanki monstery zawierają sok mleczny, który zawiera duże ilości szczawianu wapnia chroniącego rośliny przed zjadaniem przez roślinożerców np. ślimaki.

 

Wymagania monstery:

Monstera jest pnączem mało wymagającym jeżeli chodzi o warunki uprawowe. Świetnie sprawdzi się w amatorskiej uprawie ze względu na duże spektrum adaptacyjne. Optymalna temperatura do uprawy monstery to 20 stopni C, ale jest w stanie całkiem dobrze przystosować się do zakresu od 15 do 30 stopni. Wymagania monstery nie są duże. Wykazuje ona dużą tolerancję względem światła, znosi suche powietrze a nawet kurz-w zakładach produkcyjnych. Monstera nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Podstawą jest przesadzanie rośliny do nowego podłoża. Czynność tę w przypadku młodych roślin, najlepiej wykonywać raz do roku w okresie wiosennym. W późniejszym etapie rozwoju, kiedy rośliny osiągają już znaczne rozmiary, przesadzamy raz na 2-3 lata.