monstery_rosliny_domowe

Uprawa i ciekawostki

Monstera dziurawa pochodzi z Meksyku i Panamy. Jest jedną z najbardziej efektownych roślin doniczkowych.

Monstera ma charakterystyczny rozkrzewiony pokrój, rośnie w górę przy pomocy korzeni przybyszowych. Po około 8 latach może osiągnąć nawet 250 cm wzrostu. Dlatego, aby uniknąć jej płożenia, należy zapewnić podpory pod pnącza zrobione, np.: z palików owiniętych mchem lub palików z włókna kokosowego. Młode liście monstery mają kształt serca i nie mają charakterystycznych dziur. Takie ozdobne liście pojawiają się dopiero podczas wzrostu rośliny. Liście u dorosłej monstery mogą być bardzo duże i osiągać nawet 60 cm średnicy.

Światło:

Monstera dziurawa jest rośliną mało wymagającą i tolerancyjną, jeżeli chodzi o warunki. Rośnie nawet w miejscach zacienionych, dlatego bardzo często jest ozdobą mieszkań i biur.

Monstera dziurawa nie lubi bezpośredniego nasłonecznienia. Powinna znajdować się w odległości minimum 2 metrów od okna, w miejscu, gdzie nie będzie narażona na przeciągi i chłód z okna. Jeżeli monstera stoi w złym miejscu, jej liście będą małe i bez charakterystycznych wcięć, a łodygi staną się gibkie.

Podłoże:

Monstera bardzo dobrze rośnie w przepuszczalnym torfowym podłożu.

Podlewanie i zraszanie:

Monstera powinna być podlewana dopiero wtedy, gdy ziemia w doniczce przeschnie. Latem podlewa się ją mniej więcej raz w tygodniu, natomiast zimą raz na dwa tygodnie.

Gdy roślina zostanie przelana, dolne liście stają się żółte i brunatnieją.

Monstera lubi zraszanie miękką wodą. Należy to robić 2 razy w tygodniu. Dodatkowo roślina ta powinna być również przecierana wilgotną szmatką, aby pozbyć się kurzu.

Temperatura i wilgotność:

Optymalna temperatura dla monstery to 19 – 24 st. C. Zbyt niska temperatura w pomieszczeniu, w którym znajduje się monstera, powoduje występowanie ciemnych plam na liściach.

Zimą temperatura nie powinna być niższa niż 14 st. C, a dodatkowo w okresie zimowym roślina nie powinna stać blisko kaloryfera.

Ciekawostka:

Ciekawostką jest to, że jej kolby owocostanów są jadalne i smakują jak ananas. Z soku z monstery robione są również napoje oraz wina musujące. Jednak w warunkach domowych kwitnienie monstery zdarza się bardzo rzadko.